10 tips för att skydda vår miljö – Det är lätt att göra en grön omställning

tips1. Byt ut alla glödlampor till lågenergilampor, om du inte redan har gjort det. Det verkar hur konstigt som helst, men energimässigt lönar det sig inte att köra slut på den glödlampa du redan har i. Ur ett ekonomiskt perspektiv och miljövänligt perspektiv är det bättre att bara slänga. Enda undantaget kan vara utrymmen som används mycket sällan.

2. Använd vattenkokare istället för att värma upp vattnet i en kastrull på gjutjärnsspis eller keramikhäll. Om du har en induktionshäll krävs det ungefär samma energi att värma upp vatten. Om du köper ny spis är det förstås också ett tips att köpa induktionshäll. Det krävs mindre tid och energi för att värma upp vatten och mat.

3. Lämna inte dina elektroniska produkter på, låt dem inte stå i standby-läge utan bryt strömmen helt. Stäng av routern under natten.

4. Köp ekologiska produkter. Välj bort kött då köttproduktionen är en stor miljöbov.

5. Ta tåget istället för bilen eller flyget. Miljövinsten av detta val kan inte underskattas.

6. Köp begagnade kläder eller kläder som är tillverkade av förnyelsebara material. Ofta betyder detta också bättre förhållanden för de som har gjort kläderna.

7. Släng inte förpackningar du köper, återanvänd dem så mycket som möjligt. Plastpåsar kan användas många gånger, glassförpackningarna använder du säkert redan för att förvara i frysen och skåpen.

8. Bor du på landet? Har du djur? Fundera över vilka rester som kan ges till djuren, kanske gillar din katt något som du inte trodde den kunde äta? Skaffa en kompost för att ta hand om resterna som inte ditt djur kan äta.

9. Tryckkokaren är också en energisparande uppfinning som används alldeles för lite i Sverige och dessutom kokar vi alldeles för ofta utan lock med hög värme istället för att koka med lock på lägre värme. Här finns det elektricitet och pengar att spara.

10. Att ta en dusch kräver oftast mindre energi än för ett bad. En kort dusch kräver förstås mindre en än lång dusch.