Att minska köttintaget gör mycket för miljön

Många svenskar äter kött varje dag. Köttfärssås, korvstroganoff, fläskkorv, hamburgare och lasagne hör till husmanskosten i Sverige. Kan ni tänka er hur mycket kött ni äter under en livstid? Det är självklart att man som djurvän förstår problemet, men vad som inte är lika känt är hur mycket köttkonsumtionen påverkar miljön. Många av de ledande förnekar att vår planet ligger risigt till, och vi med den. Men sanningen finns i flertalet dokumentärer, bland annat Forks Over Knives som låter en veta precis hur mycket köttkonsumtionen påverkar miljön.

Det handlar bland annat om regnskog som skövlas för att föda korna, och om den metan som korna släpper ut i atmosfären och som påverkar vår miljö förvånansvärt mycket.

Det kan tyckas skrämmande och svårt att förändra sina matvanor, och många människor har dåligt med kunskap om vegetarisk mat. Men något som är positivt är att vegetariska recept sprids mer och mer i både tidningar, kokböcker och på internet. Det finns nästan inte en enda vanlig svensk rätt som inte går att återskapa någorlunda med hjälp av vegetariska alternativ.

Det finns till exempel vegetariska burgare och biffar, vegetariska filéer och vegetarisk färs. Halloumi är dessutom ett utmärkt alternativ till korv i till exempel korvstroganoff. I många fall innehåller dessutom de vegetariska alternativen mer protein än kött, och det finns ingen som helst risk att man blir sjuk av rå kyckling eller rått griskött.

Vegetarian dishesVegetarisk mat går fort att tillaga och går att variera i oändlighet. Vill man äta tacos fungerar den vegetariska färsen utmärkt och man känner egentligen ingen skillnad på smaken. Filéerna smakar nästan precis som kyckling, men man riskerar inte att de blir torra och tråkiga som kyckling lätt blir om man råkar tillaga den för länge.

Det är i själva verket mycket enkelt att byta ut köttet i flertalet rätter. Och även om man kanske inte vill bli vegetarian på heltid så hjälper det både hälsa och miljö väldigt mycket om man byter ut några rätter i veckan.