Hur ogiftig målarfärg hjälper till att vårda miljön

mythic-non-toxic-paint-gorgeous-colors_35Den giftiga målarfärgen har varit och är ett problem för vår natur, inte minst när det gäller haven. Men det finns alternativ till dessa giftiga målarfärger. Genom att välja alternativa målarfärger som inte innehåller giftiga ämnen gör du miljön en tjänst och bidrar till att inte kemikalier som skadar djur och växter sprids ut i naturen.

Den mest klassiska färgen för husfasader, Falu rödfärg, är ett relativt miljövänligt val men det finns färger som är ännu mer miljövänliga. Det finns högkvalitativa färger både för inomhus- och utomhusbruk och du kan hitta såväl lackfärger för möbler, trälasyr, takfärg, grundfärg, hartsgrund, slamfärg, färg för väggar inomhus och färg för utomhusfasader som alla är gjorda av naturliga råvaror. Ett företag i Sverige som sysslar med miljövänliga färger är Färgbygge.

Målarfärg som använts till att måla underreden till båtar har länge varit giftig, vilket har lett till att många kemikalier som inte hör hemma i hav och sjöar har kommit in i vattnet. När det gäller allting som rör havet och vattnet är det ännu mer känsligt med kemikalier och nedskräpning, för att ämnen diffunderar och sprids i vattnet mycket lättare än om du till exempel slänger något i skogen. Ett skrov kommer i kontakt med både levande djur och växter liksom andra föremål och det är omöjligt att inte målarfärgen kommer att skrapas av eller bara vittra och hamna i vattnet förr eller senare. Därför är det av största vikt att man använder en målarfärg som inte är giftig.

Bottenfärg, som man kallar färg som används för att måla undersidan av skrovet, skall helst inte vara kopparbaserad, vilket är skadligt för havet, som lider av effekter av övergödning och syrebrist. Tidigare klimat- och miljöministern Åsa Romson hamnade i stort blåsväder då hon använde en sådan typ av färg för att måla sin träbåt,