Hur påverkar turismen i Sverige miljön?

meaning-of-space-and-place-in-tourismSvenska turistföreningen har alltid haft fokus på ett bevarande av naturen. Mycket av turismen i Sverige är turism som inte påverkar naturen särskilt negativt. Miljön är ett hett ämne och mer än en gång har de flesta hört att det är negativt att resa till andra länder för miljön. Att däremot välja just Sverige som semester är positivt. Det finns så många naturupplevelser att välja på, leder att vandra eller älvar att paddla i att det bidrar med en positiv effekt.

Lika positivt som att vinna stort Lucky Nugget på ett casino online skulle det gå att beskriva det som. Tvärtom har turismen i många fall varit ett sätt för många anrika platser och många sevärdheter att kunna finnas kvar och hållas i gott skick. Exempel på det, är de många vandringsleder som finns i Sveriges avlånga land, naturreservat och naturvårdsområden.

Det finns givetvis också turism som inverkar miljön negativt. Tivolin som Gröna Lund drar enorma mängder el och den konsumtion som bedrivs på sådana ställen blir en påfrestning på miljön som kan ses som onödig. De stora musikfestivalerna efterlämnar i regel berg av skräp, och all den energi som går åt till festivalernas drift, konserter, stånd, attraktioner och transporter är energi som för alltid går förlorad. Vissa festivaler börjar öppna upp ögonen för detta och till exempel bara sälja vegetarisk mat och arbeta för att göra festivalen mer miljövänlig. Självklart finns det många mindre festivaler som hela tiden har haft detta tänk med sig, om du är miljövänligt lagd så är det säkert på en sådan mindre, lokal festival som du gör minst åverkan på miljön.

Så turismen påverkar miljön på helt olika sätt beroende på vilka val du gör när du planerar din semester. Väljer du att hyra hembyggda kanoter eller väljer du att ta finlandsfärjan till Helsingfors och tillbaka? Oavsett vad du väljer är det säkert bättre än att ta flyget till en avlägsen destination och konsumera för allt vad tygen håller – vilket är något av en regel snarare än ett undantag när det gäller semestrande. Det finns obegränsat med intressanta destinationer i världen att besöka men det går nog aldrig att besöka alla. Det finns folk från alla möjliga länder och kulturer i Sverige – kanske är det i år läge att upptäcka Sveriges otroliga natur.