Vad kan du göra för vår planet?

Debatten angående huruvida klimatförändringen är verklig eller inte är ständigt pågående, men bevisen blir fler och fler. Det finns en dokumentär som belyser problemet mycket tydligt, och dessutom förklarar vad man kan göra för att hjälpa till. Den heter Before the Flood och involverar människor som Leonardo DiCaprio och Barack Obama.

Sanningen är att många människor tänker att “vad jag gör spelar ingen roll” eller “jag kan inte göra någon skillnad”, men precis som Steve Jobs sa: “Det är de som är galna nog att tro att de kan förändra världen som faktiskt gör det”.

environmentLämnar du lamporna på när du åker hemifrån? Varför? Hur enkelt är det inte att sluta med det? Äter du kött sju dagar i veckan? Ät vegetariskt ett par dagar och du gör stor skillnad. Sop sorterar du? Säljer du eller ger du bort kläder du inte längre vill ha? Handlar du på loppis och Second Hand? Köper du ekologisk mat? Hur mycket mat kastar du? Tar du bilen till affären fast du egentligen kan gå? Kör du till grannkommunen fast det är både billigare och bättre för miljön att åka buss eller tåg? Vad använder du för glödlampor? Kastar du skräp på gatan?

Det finns så mycket som den enskilda individen kan göra för miljön, och om man förändrar allt i sin vardag som man faktiskt kan förändra, så skulle avtrycket man lämnar efter sig på jordklotet plötsligt bli så mycket mindre. Steg ett är att sluta förneka problemet och acceptera att det finns där. Steg två är att inse att man visst kan göra skillnad och steg tre är att faktiskt göra det.

I dokumentären som nämns ovan sägs det att det inte är för sent än, att vi fortfarande har en chans att rädda planeten och oss själva. Men förändringen måste ske nu, idag, på en gång.