Vad kan vi göra för World Environment Day?

BcgK9bqdiWorld Environment Day, som 2016 infaller den 5 juni, är inte bara ett tillfälle att skänka en extra tanke åt en bättre miljö, utan också att skänka en handling åt en bättre miljö. Man brukar säga att en liten insats är gott nog, men man får inte heller glömma att en större insats är bättre än en mindre. Denna dag är ämnad för goda tankar och handlingar för en bättre miljö i världen.

Det här är dagen då det kan vara läge att skänka pengar till ett välgörande ändamål i miljöns namn. Runtom i världen finns hjälporganisationer som försöker bygga upp verksamheter i utvecklingsländer, och i synnerhet är det i dagens läge oftast fokus på att bygga upp verksamhet som är hållbart både ekonomiskt och ekologiskt.

Det finns självklart också organisationer som Greenpeace och Jordens vänner som jobbar internationellt med att kämpa mot utfiskningen av haven och mot miljöförstöring för att bilda opinion för en grön omställning. En dag som World Environment Day är ett utmärkt tillfälle att hjälpa dem i deras arbete.

Världen innefattar också platsen precis där du är. Det här är kanske den dagen du drar ihop ett gäng och plockar skräp, eller letar omkring i soptunnor vid mataffären efter bortkastad mat och lagar en middag för dina vänner eller din bostadsrättsförening. Det är dagen du låter kylskåpet och frysen vara de enda elektriska apparaterna på, eller till och med stänger av dessa och tar tillfället i akt att frosta av frysen och rengöra kylskåpet – också i sann miljöanda. Alla andra apparater (om ens dessa) stänger du av och låter dagen vara en elektricitetsfri dag, en dag då du gör minimal åverkan på vår miljö. Det betyder kanske också mysighet med tända ljus, kanske en brasa. Kanske åker du också ut i skogen med ditt tält och lever i ett med naturen, som denna dag ska hyllas och äras.